EL VI ALEGRA EL COR DE LES PERSONES i L'ALEGRIA ÉS LA MARE DE TOTES LES VIRTUTS (GOETHE) strong>/em>

29/3/12

Déu n'hi doret quina meravella de bacalla!!!

.
.
.

.
.
.
Guaiteu quin bé de déu!!!
.
Déu n'hi dó quin goig fa la fuflunera en cap amb lo nostre bacallà!!!
.
S'acosta Setmana Santa i a Can Fufluns, com sempre, tenim a punt per vosaltres lo millor gadus morhua del món mundial.
.
Com sabeu, el nostre bacallà és el millor que podreu trobar al mercat. Prové i és seleccionat d'entre les millors captures fetes a la zona FAO27 (Islàndia). Perquè us feu una idea de la seva importància sapigueu que cada filet que ens arriba té un pes de 2 kilos en amunt! El màxim que dona aquesta espècie.
.
Per això, per tenir a temps a taula i en el seu punt òptim de DESSALAT i TREMPAT aquesta delícia gastronòmica RECORDEU que necessita estar 5-6 díes EN REMULL. Sigueu previsors. Val (molt) la pena.


.





.


.


El seu nom científic és 'Gadus morhua L.', però el seu nom vulgar és distint depenent el país, de manera que a Dinamarca el seu nom és torsk, a Alemanya dorsch, a França cabillaud, a Itàlia merluzzo bianco, a Holanda kabeljauw, a Portugal bacalhau do Atlantico i a Euskal Herria bakailao. Es creu que el seu nom castellà prové del gascón cabilhau, segons tesi de Joan Coromines, el nom del qual va passar primer al basc o al portuguès i posteriorment a l'idioma de Cervantes.


.


Parlant de Cervantes, home observador, va escriure en el Quixot de la Manxa el següent:"A dicho acertó a ser viernes aquel día, y no había en toda la venta sino unas raciones de pescado, que en Castilla llaman abadejo y en Andalucía bacalao y en otras truchuelas. Preguntáronle si por ventura comiera su merced truchuela, que no había otro pescado que dar a comer... Pusiéronle la mesa por el fresco, y trújole el huésped una porción de mal mojado y peor cocinado bacalao"... observem el desconeixement de l'època entre abadejo i bacallà, la qual cosa és normal perquè a l'ésser de la mateixa família és difícil de distingir, de fet moltes vegades s'han venut com bacallà altres peixos del gènere gadidae com el abadejo.


.


A Can Fufluns, ja ho sabeu, tenim el millor bacallà.


.


Només bacallà.


.